Кілька способів поліпшити якість сперми

12 June, 2020

Чоловіче безпліддя є проблемою для більш половини пар, які безуспішно намагаються завести дитину. Якість чоловічої сперми грає тут важливу роль.

Що знижує якість чоловічої сперми?

Правильна якість сперми грає ключову роль в процесі запліднення. На жаль, розвиток цивілізації і темпів життя в сучасному світі не служать на користь в цьому питанні. Якість знижується внаслідок:

  • токсичні речовини і домішки, виявлені в навколишньому середовищі (важкі метали, які містять хлор органічні сполуки і пестициди);
  • ожиріння;
  • ліки – особливо використовувані для лікування раку, а також протидіабетичні і гіпотензивні препарати;
  • сигарети;
  • алкоголь;
  • лікарські засоби;
  • стрес;
  • відсутність фізичної активності.

Що значить погана якість сперми?

Низька якість сперми в першу чергу пов’язана з:

  • порушенням структури сперми;
  • ненормальною рухливістю;
  • зменшенням кількості.

На думку лікарів, для протидії цим несприятливим факторам ви повинні почати піклуватися про себе – часто досить змінити свій раціон і спосіб життя в кращу сторону, щоб поліпшити якість чоловічої сперми. Допоможе впоратися з такою ситуацією і вітамінний комплекс ФертілМен® Плюс, який можна використовувати як добавку до їжі. Комплекс включає всі необхідні мікроелементи, амінокислоти для поліпшення сперматогенезу.

Цинк покращує якість сперми

Дієта майбутнього батька повинна бути багата цинком, що впливає на:

  • кількість нової сперми;
  • рухливість і, отже, здатність досягти яйцеклітини жінки;
  • захист ДНК сперматозоїдів від пошкодження;
  • захист від вільних радикалів;
  • життєздатність сперми;
  • стабільність структури білка;
  • функціонування яєчка – захищає від гіпогонадизму, тобто від дисфункції яєчка;
  • виробництво тестостерону.

Дефіцит цинку – найпоширеніший у чоловіків під час репродукції – може навіть призвести до безпліддя.

Джерелами цинку є:

  • червоне м’ясо;
  • морська риба;
  • морепродукти;
  • птиця;
  • яйця;
  • цільні зерна;
  • горіхи;
  • молочні продукти;
  • сири;
  • насіння бобових;
  • насіння гарбуза, насіння соняшнику;
  • зелені овочі, наприклад, броколі, салат;
  • апельсиновий сік.

Поглинання цинку з їжі підтримується тваринним білком і лимонною кислотою, в той час як мідь і залізо перешкоджають його засвоєнню.

Вітамін Е покращує параметри сперми

Споживання продуктів, багатих вітаміном Е, підвищує чоловічу потенцію. Вітамін Е відповідає за:

  • виробництво сперми;
  • активність сперматозоїдів;
  • тривалість життя сперматозоїдів.

Джерелами вітаміну Е є:

  • рослинні олії – соняшникова, кукурудзяна, соєва, рапсова, горіхова;
  • мигдаль, волоські горіхи і арахіс;
  • цільні зерна;
  • паростки овочів.

Вітамін С є антиоксидантом, який захищає:

  • ДНК сперматозоїдів проти пошкодження вільними радикалами;
  • запобігає їх злипанню;
  • покращує рухливість і життєздатність сперматозоїдів.

Вітамін С також збільшує поглинання мікроелементів, що беруть участь в утворенні сперматозоїдів.

Вітамін С міститься в:

  • фруктах – чорна смородина, полуниця, чорноплідна горобина, цитрусові;
  • овочах – червоний і зелений перець, брюссельська капуста, цвітна капуста, шпинат, червона і білокачанна капуста (також маринована).

Щоб поліпшити якість сперми, відмовтеся від білого хліба, макаронів, цукру, жирного м’яса, солодощів, нездорової їжі.

Вітамін D покращує чоловічу фертильність

Вітамін D дуже потрібен людині, яка хоче стати батьком. Діє на:

  • виробництво сперми;
  • кількість сперми;
  • рухливість сперматозоїдів;
  • рівень тестостерону.

Які продукти містять вітамін D?

Вітамін D називається «сонячним» вітаміном, тому що він на 80 відсотків синтезується в шкірі під впливом ультрафіолетових променів. У той час як решта 20 відсотків надходять в організм з їжею.

Джерелами вітаміну D є:

  • оселедець;
  • скумбрія;
  • лосось;
  • сардини в маслі;
  • тунець.

Рекомендована добова доза вітаміну D для чоловіків у віці 19-50 років становить 15 мкг. Надлишок вітаміну D може викликати нудоту, діарею, сонливість і аритмію.

Омега-3 жирні кислоти покращують параметри сперми

Омега-3 жирні кислоти відіграють величезну роль в поліпшенні якості сперми. Дослідження вчених показали, що присутність омега-3 в організмі чоловіків, збільшує ймовірність запліднення на цілих 40 відсотків.

Омега-3 жирні кислоти відповідають за:

  • регуляцію утворення сперми;
  • збільшення кількості сперматозоїдів;
  • поліпшення їх мобільність;
  • пом’якшення наслідків стресу (один з найбільших ворогів народжуваності).

У чоловіків, які дотримуються дієти, багату омега-3 жирними кислотами, спостерігається значне зниження рівня фрагментації ДНК сперматозоїдів. І саме їх фрагментація вважається важливим фактором, здатним порушити чоловічу фертильність.

Продукти, багаті омега-3:

  • морська риба;
  • форель;
  • ламінарії;
  • насіння гарбуза;
  • мигдаль;
  • лляна олія;
  • авокадо;
  • тофу.

Добова потреба в омега-3 становить 1-1,5 г. Це означає, що вам потрібно їсти тільки порцію риби два рази в тиждень.

Фолієва кислота

Фолієва кислота також визначає поліпшення якості сперми. Фолієва кислота (вітамін B9) відповідає за метилювання ДНК, яке, в свою чергу, відповідає за багато процесів, пов’язаних з розвитком організму. А особливо за створення і підтримання відповідних характеристик тканини.

Таким чином, сперма чоловіків з дефіцитом фолієвої кислоти генетично поступається і може викликати порушення розвитку у дитини. Крім того, дефіцит вітаміну В9 знижує чоловічу фертильність.

Ось продукти, що містять фолієву кислоту:

  • бобові культури;
  • зелені овочі – шпинат, броколі, салат;
  • спаржа;
  • теляча і свиняча печінка;
  • соя;
  • сочевиця;
  • пшеничні висівки;
  • томати;
  • цитрусові;
  • авокадо;
  • петрушка.

Утримання від сексу покращує якість сперми?

Помірна статева стриманість корисна для сперми, але після 14 днів сексуальної стриманості якість сперми погіршується. Найкраще витримати 2-3-денну перерву. Після закінчення цього часу сперма володіє кращими біологічними властивостями. Починаючи з четвертого дня спостерігається збільшення показників індивідуальної фертильності сперми.